Umman’da KDV ve KDV Faturası
Umman, Nisan 2021'den itibaren geçerli olacak %5 KDV oranıyla, BAE, Suudi Arabistan Krallığı ve Bahreyn’den sonra KDV’yi uygulayan dördüncü Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üye devleti oldu. KDV yasası, Umman’da 121/2020 Sayılı Kraliyet Kararnamesi’nin ardından Nisan 2021'den itibaren yürürlüğe girecektir. Yürürlüğe girecek KDV Yasası ile birlikte, işletmelere vergiyi toplama ve devlete havale etme sorumluluğu verilecektir. Bunun için işletmelerin Umman Vergi İdaresi’nin (UVİ) çevrimiçi portaline kaydolmaları gerekir.
KDV Beyannamesi
KDV beyannameleri elektronik biçimde UVİ’ye sunulmalıdır. KDV döneminin en az bir ay olması beklenmektedir. KDV ödemeleri ve beyannameleri vergi dönemi bitiminden itibaren 30 gün içinde yapılmalıdır. KDV uygulamayan GCC ülkeleriyle yapılan işlemler, GCC dışındaki ülkelerle yapılan işlemlerle aynı şekilde ele alınacaktır. İşletme, kayıttan faturalandırmaya ve iadelerin dosyalanmasına kadar yönergelere uymalıdır. Aksi takdirde ağır para cezaları uygulanacaktır.
KDV’de geçerli para birimi
KDV Umman Riyali veya başka bir para birimi cinsinden düzenlenecektir. KDV’nin, döviz cinsinden hesaplanması gerekirse vergi değeri, vergi vade tarihinde Umman Merkez Bankası tarafından yayınlanan para biriminin ortalama alış ve satış fiyatı üzerinden Umman Riyali cinsinden hesaplanacaktır.
Vergiye tabi kişi, mal ve hizmetlerin ithalatı veya ihracatı ile ilgili işlemleri zamanında kaydeden düzenli muhasebe kayıtları ve defterleri tutmalıdır.
Umman’da KDV kaydı yaptırması gereken gerçek ve tüzel kişiler
KDV Kanunu’nun uygulanmasında vergiye tabi kişiler, aşağıdaki tedarik değerlerine göre UVİ’ye kayıt yaptırmak zorundadır:
- Yıllık tedarikin değeri 1.000.000 Umman Riyalini aşarsa veya aşması bekleniyorsa 1 Şubat 2021–15 Mart 2021 tarihleri arasında kayıt yaptırmalı
- Yıllık tedarikin değeri 500.000 ila 1.000.000 Umman Riyali arasındaysa 1 Nisan 2021–31 Mayıs 2021 tarihleri arasında kayıt yaptırmalı
- Yıllık tedarik değeri 250.000 ile 499.999 Umman Riyali arasındaysa 1 Temmuz 2021–31 Ağustos 2021 tarihleri arasında kayıt yaptırmalı
- Yıllık tedarik değeri 38.500 ile 249.999 Umman Riyali arasındaysa 1 Aralık 2021–28 Şubat 2022 tarihleri arasında kayıt yaptırmalı
Umman KDV Kanunu aşağıdaki koşulları karşılayan tüzel kişilerin UVİ’ye KDV kaydı yaptırmasını zorunlu kılar:
- İkameti Umman Sultanlığı sınırları içinde kayıtlıysa
- Sultanlık sınırları içinde ticari, endüstriyel veya profesyonel bir faaliyet yürütüyorsa
- Önceki 11 ayda ve cari ayda tedarik değeri 38.500 OMR’yi aşan veya aşacağını tahmin eden tüm işletmeler
- Umman Sultanlık sınırları içinde yerleşik olmayan gerçek ve tüzel kişiler, yaptıkları faaliyetler için vergi ödemekle yükümlü iseler, yapılan tedarikin değerine bakılmaksızın kayıt yaptırmalıdır.
Umman’da KDV’ye kimler gönüllü olarak kaydolabilir?
KDV kapsamında zorunlu olarak kayıt yaptırması gerekmeyen işletmelere, KDV kaydı için gönüllü olarak başvurma seçeneği sunulur. Yıllık tedarikler veya yapılan vergilendirilebilir harcamalar gönüllü kayıt eşiğinin altında değilse, işletme gönüllü olarak kaydolabilir. Gönüllü kayıt eşiği, zorunlu kayıt eşiğinin tam olarak %50'si olan 19.250 OMR’dir.
Vergi faturası nedir?
Vergiye tabi kişinin düzenlemesi gereken yazılı veya elektronik bir belgeyi ifade eder. Kanun hükümlerine uygun olarak tedarik ayrıntılarını ve diğer tüm ayrıntıları içermelidir. KDV kapsamında kayıtlı işletmeler de vergilendirilebilir mal ve hizmetlerin tedariki için bir vergi faturası düzenlemelidir.
Ne zaman bir vergi faturası düzenlemelisiniz?
Umman KDV Yasasına göre, vergiye tabi mal ve hizmet tedariki yapılırken, kayıtlı bir işletmenin bir vergi faturası düzenlemesi gerekir. Vergiye tabi kişi aşağıdaki durumlarda vergi faturası düzenlemelidir:
- Mal veya hizmet tedariki yapıyorsa ya da yaptığı varsayılıyorsa
- Tamamen veya kısmen- tedarik tarihinden önce bedel almışsa
Vergi faturaları kurumun onayının alınması şartıyla, vergi mükellefi adına üçüncü şahıslar tarafından düzenlenebilir.
Vergi faturasının bileşenleri
Diğerlerinin yanı sıra, ödenmesi gereken KDV tutarını ve her satır öğesi için net değeri gösteren tüm vergilendirilebilir malzemeler için ayrıntılı bir vergi faturası düzenlenmelidir.
Vergi faturası için gerekenler:
- Vergi faturası referansı
- Tedarikçi adı, adresi ve KDV kimlik numarası (VATIN)
- Müşteri adı ve adresi
- Sıralı fatura numarası
- Faturanın düzenlendiği tarih
- Tedarikin yapıldığı tarih
- Malların veya hizmetlerin tanımı ve miktarı
- Vergiye tabi tutar ve birim fiyat (OMR cinsinden)
- Vergi oranı
- Alınan KDV tutarı (OMR cinsinden)